Gdy masz dość rosołu i pomidorówki. Oto 5 pysznych zup w pół godziny, rodzina ustawi się po dokładkę
Jeśli masz dość klasycznego rosołu i pomidorowej, a chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś nowym, to masz do wyboru na przykład pięć wyjątkowych przepisów na zdrowe, sycące i pełne smaku zupy. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie tak pyszne, że nie obejdzie się bez dokładki.
Oto 5 przepisów na zupę w pół godziny. Rodzina ustawi się po dokładkę. Fot. YouTube / Mąż przy garach
Chcesz czytać naTemat.pl bez reklam i personalizować portal? Załóż konto 'Twoje naTemat'
1. Krem z pieczonej papryki i batatów – delikatna, lekko słodka, o aksamitnej konsystencji
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego
- oliwa, sól, pieprz, chili do smaku
Sposób przygotowania:
2. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą – sycąca i pełna aromatycznych przypraw
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy: kumin, chili, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
3. Zupa brokułowa z serem pleśniowym – aksamitna i wykwintna
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 50 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
4. Orientalna zupa z soczewicy – pożywna i rozgrzewająca
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy: curry, kurkuma, imbir, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
5. Zupa krem z pieczarek i kaszy jaglanej – zdrowa i pełna smaku
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany lub mleczka kokosowego
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Każda z tych zup to uczta dla podniebienia, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30-35 minut. Wypróbuj je i przekonaj się, że domowa zupa może być nie tylko zdrowa, ale i obłędnie smaczna.