To sprzymierzeniec w walce z nadciśnieniem tętniczym. Uwzględniaj go w codziennej diecie

Alicja Jabłońska-Krzywy
09 maja 2025, 15:28 • 1 minuta czytania
Nadciśnienie tętnicze to cichy zabójca, który dotyka coraz większej liczby osób. I choć często niezbędne jest leczenie go farmakologicznie, warto docenić rolę odpowiedniej diety w regulowaniu ciśnienia krwi. Jednym z kluczowych składników odżywczych, który odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia, jest potas.
Leczenie nadciśnienia tętniczego warto wspierać, spożywając produkty, zawierające potas Fot.123rf.

Nadciśnienie tętnicze to stan, w którym w kolejnych pomiarach ciśnienia pojawiają się wartości równe lub wyższe niż 140 mmHg w przypadku skurczowego ciśnienia tętniczego oraz równe, lub wyższe niż 90 mmHg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego.


Nieleczone, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek, uszkodzenia siatkówki oka czy zespołu metabolicznego (obejmującego m.in. otyłość, insulinooporność, cukrzycę typu 2).

Dietoterapia skuteczna w nadciśnieniu tętniczym

Poza leczeniem farmakologicznym zaleca się również tzw. dietoterapię, najczęściej opartą o model żywienia DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) i wytyczne diety śródziemnomorskiej. Co zalecają?:

Jak potas pomaga obniżyć ciśnienie i gdzie znajdziemy go w diecie?

Potas jest elektrolitem, który pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jedną z nich jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej oraz wpływ na napięcie ścian naczyń krwionośnych. Działa on na kilka sposobów, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia tętniczego:

Potas znaleźć można w wielu powszechnie dostępnych produktach. Włączenie ich do codziennej diety może wspomóc leczenie nadciśnienia i przyczynić się do ogólnej poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Warto spożywać te pokarmy: